Na těchto stránkách využíváme cookies. Používáním webu souhlasíte s jejich využitím. Zjistit více

Ústní maturita z angličtiny – pár rad, jak na bezchybný popis obrázku

06.11.2023

Popis obrázku a porovnávání obrázků se na ústní části maturity z angličtiny určitě objeví. Jedná se o poměrně komplexní cvičení, kde se bez správné přípravy může stát, že ztratíte cenné body, které by se vám později mohly hodit. Pokud se ale budete držet zaručeného postupu a použijete správnou gramatiku a užitečné fráze, nemáte se čeho bát. Pojďme se teď společně podívat na několik rad, které jsme pro vás připravili, abychom vám přípravu na ústní maturitu z AJ co nejvíce usnadnili.

Ze dvou nabízených obrázků si vyberte a popište ten, který vám bude lépe sedět

Na pracovním listě, který vám zkoušející při přípravě na ústní maturitu z angličtiny předá, najdete dva obrázky, které bude spojovat nějaké téma, např. Family, Weather nebo Jobs. Vyberte si ten, který se vám bude popisovat. Pokud se na obrázcích vyskytne cokoli, co nedokážete v angličtině pojmenovat, nezapomeňte si při přípravě na potítku slovíčko vyhledat ve slovníku, který budete mít k dispozici, a zapsat si ho na viditelné místo na pracovní list, aby vás při vaší ústní zkoušce z angličtiny nic nerozhodilo.

Ze všeho nejdřív se věnujte objektivnímu popisu obrázku (popište, co vidíte) a postupujte od obecného popisu obrázku k jednotlivým detailům

Popis vašich dojmů z obrázků nastane až později, začít byste měli tím, že popíšete, co vidíte, co obrázek zobrazuje (mountains, hospital, classroom). Častou chybou bývá, že se studenti při popisu obrázku v angličtině zaměří rovnou na nějaký detail. Daleko větší smysl dává začít obecně, a až potom se zaměříte na jednotlivé detaily obrázku.

Rozdělte si obrázek na jednotlivé části

Jakmile za sebou budete mít obecný popis (řeknete například, že se jedná o obrázek letní krajiny), je čas se zaměřit na detaily. Dobré je postupovat od centra obrázku. Pojmenujte jeho nejvýraznější prvek a pokračujte v logickém směru. Nezapomeňte, že při popisu obrázku v angličtině byste nikdy neměli skákat z jednoho rohu do druhého!

Lidé

Jsou-li na obrázku lidé, snažte se je popsat co nejdetailněji. Začněte tím, co dělají, postavou, odhadovaným věkem a oblečením, pokračujte popisem vlasů a obličeje.

Subjektivní popis – popište, jaký na vás obrázek udělal dojem, jaké pocity ve vás vyvolal

Teď se můžete trošku odvázat. Samotný objektivní popis obrázku během ústní části maturity z angličtiny může být docela krátký, subjektivní popis jeho příběhu a emocí, které ve vás vyvolává, může být daleko důležitější. Nebojte se si vymýšlet. Bude-li na obrázku stolující rodina, můžete například mluvit o tom, že možná něco slaví, například narozeniny, a nestyďte se vaše domněnky co nejvíce rozvést. Nezapomeňte mluvit o pocitech nebo vzpomínkách, které ve vás obrázek vyvolává. Vždy je lepší mluvit tak dlouho, dokud vás zkoušející nebude muset zastavit.

Aby byl váš popis obrázku a porovnání obrázků opravdu kvalitní a vy na ústní maturitě z angličtiny získali co nejvíc bodů, je třeba znát spoustu užitečných frází a naučit se je správně používat. Nebojte, připravujeme pro vás článek, který pojednává výhradně o nich! Uvidíte, že vám při vaší přípravě na maturitní zkoušku z AJ, ale i kteroukoli jinou zkoušku z angličtiny, více než pomůže!